Ahoj!
Wrzucam przepis na indyjski sos pomidorowy, który serwowałam na pikniku z koftami.
Robi się go bardzo prosto, jest pyszny w smaku, lekko korzenny i rozgrzewający.
Póki mamy dobre, tanie i świeże pomidory warto zrobić parę słoików - będzie idealny na zimę
Tamatar Czatni - Chutney z pomidorów
Na podstawie przepisu z książki "Kuchnia Kryszny"
- 8 dojrzałych pomidorów
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki oleju (w oryginale ghee)
- 2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
- 2-3 posiekane świeże chilli
- 5 goździków
- 2 liście laurowe
- 1 laseczka cynamonu (dł. 5 cm) *
- 1 łyżeczka kminku indyjskiego (kuminu)
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1 szczypta asafetidy
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki brązowego cukru (w oryginale 4 łyżki)
Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, zmiksować z 4 łyżkami wody i odstawić.
W średniej wielkości garnku rozgrzać olej i wrzucić nasiona gorczycy. Przykryć.
Kiedy przestaną strzelać, dodać inne przyprawy (bez soli i cukru) i mieszając smażyć przez minutę.
Teraz włożyć do garnka z przyprawami zmiksowane pomidory i dodać sól. Wymieszać i odparowywać bez przykrywki na małym ogniu przez 20-30 minut. Mieszać od czasu do czasu. Gdy chutney jest wystarczająco odparowany, dodać cukier i zwiększyć ogień. Energicznie mieszać jeszcze przez 5 minut. Wyjąć goździki, listki laurowe i laseczkę cynamonu.
Można serwować go razem z głównym posiłkiem, jako sos do przekąsek lub zdrowszy zamiennik ketchupu.
Można serwować go razem z głównym posiłkiem, jako sos do przekąsek lub zdrowszy zamiennik ketchupu.
* Gdy robiłam sos pierwszy raz, nie miałam cynamonu w laskach - dałam ok. pół łyżeczki mielonego i też wyszło pyszne.
No comments:
Post a Comment